Branding desemnează disciplina cu cea mai susținută apreciere în cadrul categoriilor comunicării. Deși, în România, încă se mai caută argumente pentru legitimitatea acesteia, realitatea de pe teren indică nu numai necesitatea activității de branding într-un climat de business în care încă nu avem o masă critică de branduri autohtone, însă și urgența locală de a umple acest gol stimulând antreprenoriatul și mediul de business.
Pentru a avea un brand, adică pentru a fi localizat pe harta mentală a publicului, trebuie mai întâi să îi creezi structura, regulile, climatul și cultura pentru ca acest brand să se manifeste. Acestea sunt elementele primordiale care concură la creația de brand. Sunt fundamentele, dar nu reprezintă decât partea vizibilă a brandului.
Consistența de brand este, până la urmă, o formulă etică a identității, mai precis ceea ce spunem (unique selling proposition - USP) trebuie să fie identic cu ceea ce facem, mai precis să se regăsească pe toate palierele business-ului devenind principiu motrice al organizației.
Brandul în sine este un activ intangibil al companiei - nu este numai siglă, numai marcă sau logotip; le cuprinde pe acestea, dar le și depășește. Brandingul este una dintre cele mai importante activități din cadrul oricărei organizații. Implică strategie, atenție la detaliu, viziune deținând, în același timp, mijloacele indirecte și resorturile fine ale existenței companiei pe piață.
“Dacă este introdus și susținut eficient, brandul este o resursă corporatistă majoră - uneori, cel mai prețios activ financiar al unei organizații. Brandul, asemenea finanțelor, investițiilor, resurselor umane, cercetării și dezvoltării, marketingului, tehnologiei informației și altor resurse corporatiste, are nevoie de autoritate, reguli, finanțare adecvată, angajament și management eficient. Daca brandul-resursă este astfel susținut, va fi la fel de eficient ca orice alta resursă; dacă nu, resursa se epuizează.” Wally Olins
- naming - identificare nume potrivit organizației
- design - identitate vizuală și verbală
- logotip - revizii și reglaje fine
- abordare riguroasă: typeface, simbol, cromatică
- elaborarea formei vizuale finale
- manual sau de identitate vizuală
- poziționarea pe piață a companiei
- training intern de management al brandului
- arhitectura de brand, activarea brandului
- strategia de comunicare a brandului - campanii, lansare
- expresii și declinări digitale ale brandului
- livrabile de excepție: livrabile, semnale de brand
- corelarea brandului cu strategia de marketing și comunicare
Serivciile noastre sunt gândite în perspectiva creșterii brandului și a notorietății. Nu facem lucruri să fie făcute, nu scurtăm drumul creației de brand sau a genezei unei idei de advertising. Nu ne inspirăm din alte campanii și nu facem publicitate de dragul publicității. Urmărim, de fiecare dată, reportul de forțe dintre premiză și rezultate, integrarea oricărei campanii în contextul brandului și similitudinea dintre brand și valorile sale.